Monday, September 24, 2012

Udang Masak Lemak Belimbing Buluh


 




BAHAN :
300g udang sederhana dibersihkan
6 ulas bawang merah dikisar
10 biji cili padi dikisar
1 inci kunyit hidup dikisar
15 biji belimbing buluh dibelah 2
2 cawan santan cair
1 cawan santan pekat
1 keping asam gelugor
2 batang serai diketuk
Sedikit daun kunyit dicarik (optional)
Garam, gula & serbuk perisa

CARA:
Masukkan udang, santan cair, bahan kisar, serai, asam gelugur di dalam periuk. Masak hingga mendidih. Gunakan api yg kecil & hendaklah selalu dikacau. Masukkan santan pekat & terus kacau hingga mendidih sekali lagi. Masukkan belimbing buluh. Sesuaikan rasa dgn garam, gula & serbuk perisa. Sedia utk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment