(photo : www.friendseat.com)
BAHAN:
15 ekor udang besar dibersihkan
500ml dadih
1/2 cawan cuka putih
1 sudu besar jintan putih
1 sudu besar serbuk lada merah
1 sudu besar garam masala
2 sudu besar serbuk lada hitam
3 sudu pewarna merah (jika suka
1/2 cawan krim pekat
4 ulas bawang putih dikisar
1 inci halia dikisar
1/2 cawan minyak
1 sudu besar garam
CARA:
Gaul udang dgn kesemua bahan. Perap sekurang-kurangnya 6 jam atau semalaman. Panaskan ketuhar & bakar udang selama sehingga garing. Sedia utk dihidangkan.
NOTA:
Aduna perap tadi sekiranya berlebihan boleh disimpan didlm peti sejuk sehingga 4-5 hari. Boleh digunakan juga utk menbuat tandoori ayam.
No comments:
Post a Comment