(photo : www.friedchillies.com)
BAHAN
300g udang
2 cawan santan
5 biji bawang merah dikisar
2 ulas bawang putih dikisar
15 tangkai cili kering dikisar
2 biji bawang besar dibelah 4
2 biji cili merah dibelah 2
2 biji cili hijau dibelah 2
1 tangkai daun kari
1 batang serai diketuk
1 keping asam gelugur
Garam, gula & serbuk perisa
CARA
Panaskan minyak dan tumis bahan kisar. Setelah naik bau masukkan daun kari dan serai. Kacau seketika. Masukkan udang & biarkan hingga udang setengah masak. Masukkan santan, kacau sehingga santan mendidih. Masukkan bawang besar, cili, asam gelugur & masak hingga kuah agak kering. Sesuaikan rasa dgn garam, gula & serbuk perisa. Sedia utk dihidangkan.
300g udang
2 cawan santan
5 biji bawang merah dikisar
2 ulas bawang putih dikisar
15 tangkai cili kering dikisar
2 biji bawang besar dibelah 4
2 biji cili merah dibelah 2
2 biji cili hijau dibelah 2
1 tangkai daun kari
1 batang serai diketuk
1 keping asam gelugur
Garam, gula & serbuk perisa
CARA
Panaskan minyak dan tumis bahan kisar. Setelah naik bau masukkan daun kari dan serai. Kacau seketika. Masukkan udang & biarkan hingga udang setengah masak. Masukkan santan, kacau sehingga santan mendidih. Masukkan bawang besar, cili, asam gelugur & masak hingga kuah agak kering. Sesuaikan rasa dgn garam, gula & serbuk perisa. Sedia utk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment