Saturday, October 15, 2011

Mee Hoon Sup Utara


(photo: www.cakap.net).


BAHAN

1 paket mee hoon dicelur hingga lembut bersama sedikit serbuk kunyit
500g daging berlemak atau daging tulang

300g perut lembu direbus hingga lembut & potong kecil
1 bungkus sup bunjut
1 inci halia diketuk
5 ulas bawang merah dikisar halus
3 ulas bawang putih dikisar halus
Garam & serbuk perisa
Hirisan daun sup & daun bawang
Bawang goreng
Lobak masin cincang

CARA:
Rebus daging sehingga lembut. Masukkan halia, bawang kisar & sup bunjut. Biarkan mereneh sehingga daging betul-betul empuk. Masukkan perut yg siap dipotong. Sesuaikan rasa dgn garam & serbuk perisa. HIdangkan mee hoon di dalam mangkuk bersama taburan daun bawang, daun sup, bawang goreng dan lobak masin cincang. Tuang kuah sup secukhpnya. Mee hoon ini sedap dimakan bersama sambal cili goreng.

CARA MEMBUAT SAMBAL CILI GORENG

30 biji lada kering
1 keping asam gelugur
Gula & garam secukup rasa
Minyak utk menumis

Cili kering dibuang biji, dibersih, direndam dlm air panas hingga lembut & dikisar/ditumbuk/giling. Tumis bahan ini bersama sekeping asam gelugur dgn api paling perlahan sehingga wangi. Keluarkan asam gelugur, masukkan garam & gula secukup rasa dan terus kan menggoreng sehingga sambal menjadi garing & pecah minyak.


No comments:

Post a Comment