Friday, October 21, 2011

Mee Hoon Hongkong




BAHAN
10 ulas bawang putih ditumbuk kasar
1/2 bungkus mee hoon direndam/celur hingga lembut
200g isi ayam dipotong kecil
200g udang dibuang kulit
200g sotong dipotong bulat
200g sawi dipotong
air rebusan kulit udang secukupnya
1 sudu besar tepung jagung dibancuh dgn sedikit air
1 sudu besar sos tiram
Garam, lada sulah & serbuk perisa

CARA
Tumis bawang putih hingga garing. Masukkan air rebusan kulit udang & ayam. Biarkan sehingga mendidih & ayam masak. Masukkan sotong & udang. Biarkan mereneh seketika. Sesuaikan rasa dgn garam, sos tiram, lada sulah & serbuk perisa. Pekatkan kuah sedikit dgn bancuhan tepung jagung. Masukkan sawi dan biarkan sehingga sawi layu. Masukkan mee hoon. Gaul rata . Hidangkan panas bersama cabai jeruk.


No comments:

Post a Comment