(photo : www.malaysiaparade.blogspo t.com).
BAHAN
2 bungkus maggi perisa tomyam
5 ulas bawang putih diketuk
5 helai daun limau purut
5 cawan air
5 biji cili padi diketuk
1 batang serai diketuk
2 ekor sotong dipotong bulat
Sedikit isi ayam diotong kecil
6 ekor udang dibuang kulit
1/2 biji limau nipis di ambil jus
CARA
Tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan 5 cawan air, serai, limau purut & isi ayam. Biarkan mereneh seketika. Masukkan perencah tomyam, cili padi, udang & sotong. Biarkan hingga udang & sotong masak baru masukkan maggi. Kacau sebentar. Perah jus limau nipis. Sedia utk dihidangkan.
5 cawan air
5 biji cili padi diketuk
1 batang serai diketuk
2 ekor sotong dipotong bulat
Sedikit isi ayam diotong kecil
6 ekor udang dibuang kulit
1/2 biji limau nipis di ambil jus
CARA
Tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan 5 cawan air, serai, limau purut & isi ayam. Biarkan mereneh seketika. Masukkan perencah tomyam, cili padi, udang & sotong. Biarkan hingga udang & sotong masak baru masukkan maggi. Kacau sebentar. Perah jus limau nipis. Sedia utk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment