Thursday, October 6, 2011

Maggi Goreng Pattaya




BAHAN
1 bungkus maggi perisa ayam (dicelur & toskan)
Sedikit isi ayam dipotong kecil

Sayur sawi dipotong
2 ulas bawang putih dicincang halus
2 ulas bawang merah dicincang halus
1 sudu teh cili boh
Sedikit kicap
Garam & serbuk perisa
Sedikit lada sulah
2 biji telur

CARA
Tumis bawang putih dan bawang merah hingga wangi. Masukan cili boh & tumis sehingga wangi. Masukkan isi ayam, perencah maggi & sedikit air. Biarkan sehingga ayam masak. Masukkan sawi dan masak sehingga sawi layu. Masukkan kicap & maggi. Sesuaikan rasa dgn garam & serbuk perisa. Angkat & ketepikan.

Pukul telur bersama lada sulah. Dadarkan telur di dalam kuali bersama sedikit minyak. Setelah telur masak tutup api. Masukkan maggi di atas telur dadar dan lipat telur seperti membuat telur bungkus. Terbalikkan telur di atas pinggan. Sedia utk dihidangkan.


No comments:

Post a Comment