Wednesday, October 12, 2011

Maggi Ladna




BAHAN
4 bungkus maggi dicelur sekejap dan toskan
100g udang dibuang kulit
100g sotong dipotong bulat
100g isi ayam dipotong kecil
Sayuran pilihan dipotong (sawi, jagung muda, kubis, lobak merah)
1 biji cili merah dihiris nipis
3 cawan air
1 kiub pati ayam
2 sudu besar kicap
1 sudu besar sos tiram
5 ulas bawang putih diketuk
1 sudu besar tepung jagung dibancuh dgn sedikit air
2 biji telur
Sedikit garam, lada sulah & serbuk perisa

CARA
Tumis bawang putih hingga wangi. Masukkan air dan kiub pati ayam. Masukkan ayam, udang & sotong. Biarkan sehingga masak, masukkan sayuran, sos tiram & kicap. Bila sayuran layu, pecahkan telur dan kacau rata. Sesuaikan rasa dgn garam, lada sulah & serbuk perisa. Masukkan bancuhan tepung jagung. Kacau sehingga pekat. Masukkan maggi yg telah dicelur. Angkat & hidangkan.


No comments:

Post a Comment