Wednesday, September 21, 2011

Sup Mee Sanggul Dengan Barli



BAHAN:
7 keping mi sanggul
300g udang besar dibersih & kupas kulit utk dibuat stok
1 kiub pati ayam/bilis

1 ikat sawi dipotong 1 inci
1 sudu besar sebuk lada hitam
10 ulas bawang merah dikisar
4 biji buah keras dikisar
4 sudu besar minyak sapi
1 cawan barli
1 sudu besar lobak asin

CARA

Panakan 3 sudu besar minyak dan goreng kulit udang yg telah dikupas. Goreng sampai warnanya bertukar kemerahan kemudian tuang 3 mangkuk air. Biarkan mendidih selama 5 minit dan tutup api. Sejukkan sebentar sebelum dikisar halus & tapis ambil airnya sahaja.

Masukkan beras barli yg telah dibersihkan ke dalam stok udang dan rebus sehingga barli kembang & empuk. Tambahkan lada hitam & garam secukup rasa. Ketepikan.

Di dalam periuk lain panaskan 4 sudu besar minyak sapi & tumis bahan kisar sehingga wangi. Masukkan udang dan teruskan menumis sehingga udang masak. Tuang air rebusan kulit udang dan masukkan kiub pati ayam/bilis. Biarkan mendidih barulah dimasukkkan sawi. Bila agak layu angkat dari dapur.

Letakkan mi sanggul di dalam pinggan. Curahkan kuah ke atasnya dan tabur dgn hirisan daun sup, daun bawang, bawang goreng & lobak masin.


No comments:

Post a Comment