Tuesday, September 27, 2011

Sup Mee Suah




BAHAN
4 keping mi suah
4 biji bawang merah dimayang halus
2 biji bawang putih diketuk
2 biji cili merah dihiris halus
1 kiub pati ikan bilis
5 ekor udang besar
100g isi ayam dipotong kecil
5 biji fishball dibelah dua
Sayuran pilihan dipotong (sawi, kubis, lobak merah dsb)
1 biji tomato potong 6
Air secukupnya
2 biji telur
Sedikit serbuk lada sulah
Sedikit bawang goreng
Sedikit daun sup
Sedikit daun bawang
Garan dan serbuk perisa

CARA

Tumis bawang putih & bawang merah hingga wangi. Masukkan cili merah dan goreng lagi sehingga garing. Masukkan isi ayam & air secukupnya. Biarkan mendidih dan masukkan pati ikan bilis, udang & sayuran pilihan. Biarkan mereneh seketika. Sesuaikan rasa dgn garam, serbuk lada sulah dan serbuk perisa.

Masukkan buah tomato, fishball dan pecahkan telur. Masukkan mi suah dan biarkan seminit dua sebelum tutup api. Hidangkan segera krn sup mi suah tidak sesuai dibiarkan lama krn mi suah akan kembang dan menyerap kuah. Taburkan bawang goreng, daun sup & daun bawang.


No comments:

Post a Comment