Sunday, September 18, 2011

Mee Bakso



BAHAN:
500g mi kuning dicelur
Sayuran pilihan dicelur (kubis/sawi/taugeh)
3 keping tauhu di goreng dan dipotong

Sambal kicap cili (cili padi tumbuk + kicap)
Bawang goreng
Daun sup
Daun bawang

BAHAN UTK MEMBUAT SUP:
300g daging lembu dipotong kecil
2 kiub pati ayam
1 bungkus rempah sup bunjut
3 ulas bawang putih ditumbuk
6 ulas bawang merah ditumbuk
Garam & serbuk perisa

BAHAN UTK BEBOLA DAGING:
300g daging kisar
5 sudu besar tepung jagung
1 sudu serbuk lada sulah
1 biji telur
garam secukup rasa
1 sudu teh soda bikarbonat
10 ulas bawang merah digoreng dan ditumbuk

CARA MEMBUAT SUP
Tumis bawang putih dan merah sehingga wangi. Masukkan air secukupnya bersama daging. Rebus sehingga daging empuk. Masukkan kiub pati ayam dan sup bunjut. Biarkan terus mereneh. Masukkan bebola daging dan biar sehingga bebola daging masak dan timbul di permukaan sup. Sesuaikan rasa dgn garam dan serbuk perisa.

CARA MEMBUAT BEBOLA DAGING :
Gaul semua bahan sehingga sebati. Jika agak lembik boleh tambahkan tepung jagung. Bulat2kan sebesar fishball.

CARA MENGHIDANG:
Masukkan mi kuning di dalam mangkuk. Masukkan sayuran yg telah dicelur, tauhu goreng, bawang goreng, hirisan daun sup, hirisan daun bawang dan sambal kicap cili. Tuang sup panas beserta bebola daging.


No comments:

Post a Comment