BAHAN:
1 peket mi kuning dicelur
1 ikat sawi dipotong
3 keping tauhu digoreng dan dipotong dadu
300g daging lembut
300g udang dibuang kulit
3 biji telur direbus
2 biji cili hijau dihiris
5 sudu besar sos tomato
Hirisan daun sup & daun bawang
Bawang goreng
BAHAN SAMBAL:
300g udang kering ditumbuk kasar
30 biji cili kering dikisar
10 ulas bawang merah dikisar
6 ulas bawang putih dikisar
Garam & serbuk perisa
CARA:
Daging direbus dan dipotong. Air rebusan disimpan sebagai stok.
Tumis bahan kisar hingga wangi. Masukkan udang kering & biarkan sehingga garing. Masukkan stok daging, daging & sos tomato. Biarkan sehingga mendidih. Masukkan sayur sawi & udang. Sesuaikan rasa dengan garam & serbuk perisa. Pecahkan telur sebiji demi sebiji dan tutup api.
Bubuh mi dan tauhu di dalam mangkuk. Tuang kuah dan taburkan bawang goreng, hirisan daun bawang, daun sup & cili hijau.
300g daging lembut
300g udang dibuang kulit
3 biji telur direbus
2 biji cili hijau dihiris
5 sudu besar sos tomato
Hirisan daun sup & daun bawang
Bawang goreng
BAHAN SAMBAL:
300g udang kering ditumbuk kasar
30 biji cili kering dikisar
10 ulas bawang merah dikisar
6 ulas bawang putih dikisar
Garam & serbuk perisa
CARA:
Daging direbus dan dipotong. Air rebusan disimpan sebagai stok.
Tumis bahan kisar hingga wangi. Masukkan udang kering & biarkan sehingga garing. Masukkan stok daging, daging & sos tomato. Biarkan sehingga mendidih. Masukkan sayur sawi & udang. Sesuaikan rasa dengan garam & serbuk perisa. Pecahkan telur sebiji demi sebiji dan tutup api.
Bubuh mi dan tauhu di dalam mangkuk. Tuang kuah dan taburkan bawang goreng, hirisan daun bawang, daun sup & cili hijau.
No comments:
Post a Comment