Thursday, September 15, 2011

Mee Sanggul Goreng


(photo : amal5041@fotopages.com)


BAHAN:
2 keping mi sanggul dicelur dan ditoskan
100g isi ayam dipotong dadu
100g daging dihiris nipis
200g udang besar dikupas kulit & bersihkan
2 ulas bawang putih dikisar halus
3 ulas bawang merah dikisar halus
I pokok sawi dipotong 1 inci
Sedikit kicap manis
Sedikit kicap masin
1 sudu besar cili boh
1 biji telur

CARA:
Tumis bawang putih & bawang merah hingga wangi. Masukkan cili boh dan goreng hingga garing. Masukkan 1cawan air, isi ayam & hirisan daging. Biarkan mereneh & daging empuk. Setelah itu masukkan udang dan biarkan sehingga udang masak.

Pecahkan telur ke dalam kuali & kacau sehingga menjadi pekat. Masukkan mi dan sayur sawi. Gaul rata. Sesuaikan rasa dgn garam, kicap manis, kicap masin dan serbuk perisa. Apabila sayur masak, bolehlah diangkat dan dihidangkan dgn taburan bawang goreng dan hirisan cili merah.


No comments:

Post a Comment