BAHAN:
1 kilo mi kuning dicelur
2 pokok sawi dipotong2
1 batang lobak merah di hiris nipis
11 cawan air rebusan daging/ayam
1 mangkuk udang hidup
1 cawan udang kering direndam & dimesin
4 sudu besar cili boh
1 sudu besar sos tomato
2 mangkuk kacang tanah direndam dan dimesin
6 ulas bawang merah dikisar
4 ulas bawang putih dikisar
3 ulas buah keras dikisar
1 kiub pati ayam
3 biji telur
CARA
Udang dibersihkan & direbus bersama kulit . Setelah masak sejukkan & kupas kulit udang. Mesin kulit udang bersama air rebusannya dan tapis. Simpan pati rebusan udang ini.
Tumis bahan kisar sehingga wangi. Masukkan air rebusan daging/ayam, sos tomato & ari rebusan udang tadi. Biarkan mendidih di atas api yg sederhana. Masukkan kiub pati ayam & sesuaikan rasa dgn garam & serbuk perisa.
Masukkan lobak merah & sawi. Kacau seketika kemudiah pecahkan telur sebiji demi sebiji ke dlm kuah & biarkan jgn dikacau. Setelah telur masak angkat dr api. Hidangkan mi bersama udang rebus, bawang goreng, daun bawang, daun sup. Curahkan kuah ke atas mi.
1 mangkuk udang hidup
1 cawan udang kering direndam & dimesin
4 sudu besar cili boh
1 sudu besar sos tomato
2 mangkuk kacang tanah direndam dan dimesin
6 ulas bawang merah dikisar
4 ulas bawang putih dikisar
3 ulas buah keras dikisar
1 kiub pati ayam
3 biji telur
CARA
Udang dibersihkan & direbus bersama kulit . Setelah masak sejukkan & kupas kulit udang. Mesin kulit udang bersama air rebusannya dan tapis. Simpan pati rebusan udang ini.
Tumis bahan kisar sehingga wangi. Masukkan air rebusan daging/ayam, sos tomato & ari rebusan udang tadi. Biarkan mendidih di atas api yg sederhana. Masukkan kiub pati ayam & sesuaikan rasa dgn garam & serbuk perisa.
Masukkan lobak merah & sawi. Kacau seketika kemudiah pecahkan telur sebiji demi sebiji ke dlm kuah & biarkan jgn dikacau. Setelah telur masak angkat dr api. Hidangkan mi bersama udang rebus, bawang goreng, daun bawang, daun sup. Curahkan kuah ke atas mi.
No comments:
Post a Comment