Saturday, September 24, 2011

Mee Soto



BAHAN
300g mi kuning dicelur
300g daging dipotong nipis

1 keping dada ayam
1 paket sup bunjut
1 inci halia ditumbuk pecah
4 ulas bawang putih ditumbuk halus
30g taugeh
1 sudu teh cuka
1 sudu besar kicap manis

BAHAN BERGEDIL
300g daging cincang
100g kentang rebus dilecek
1/2 cawan bawang goreng
1 sudu teh garam
2 biji telur

BAHAN SAMBAL SOTO
5 biji cili merah dikisar
10 biji cili padi dikisar
3 ulas bawang putih diketuk
2 sudu besar kicap masin
6 sudu besar kicap manis
2 biji limau kasturi diperah airnya

CARA
Tumis halia, bawang merah dan bawang putih hingga wangi. Masukkan daging dan air secukupnya. Rebus sehingga daging empuk. Masukkan sup bunjut dan dada ayam. Biarkan sup terus mereneh dan dada ayam masak. Angkat dan ketepikan dada ayam. Masukkan cuka dan kicap manis ke dalam sup. Sesuaikan rasa dengan garam dan serbuk perisa. Hidangkan sup bersama mi kuning, taugeh, isi ayam yg telah disiat, bergedil, sambal soto dan taburan daun sup, daun bawang & bawang goreng.

CARA MEMBUAT BERGEDIL
Gaulkan kesemua bahan, kepal dan bentukkan leper dan digoreng hingga keemasan.

CARA MEMBUAT SAMBAL
Panaskan satu sudu besar minyak dan tumis bawang putih hingga garing. Masukkan sedikit air dan cili kisar. Tumis sehingga mendidih dan masukkan kicap manis, kicap masin dan perahan limau kasturi. Biarkan sehingga agak pekat.


No comments:

Post a Comment