Tuesday, September 24, 2013

Salad Makanan Laut


BAHAN:
200g udang dibuang kulit
200g kepah dibersihkan
200g sotong dipotong bulat
200g scallop dihiris
200g isi ikan merah dihiris
3 ulas bawang merah dicincang
2 ulas bawang putih dicincang
40ml minyak zaitun
1 camt cuka balsamic
100g daun salad
Sedikit hirisan daun bawang
Sedikit hirisan daun parsli
Sedikit daun seleri, thyme & bay
Sedikit hirisan cili benggala merah
Sedikit hirisan buah tomato
Sedikit hirisan lemon
Garam & lada sulah

CARA:
Panaskan minyak zaitun & panggang udang, sotong, scallop & isi ikan hingga kekuningan.  Angkat & ketepikan.  Tumis bawang merah & bawang putih hingga wangi.  Masukkan sedikit air & kepah.  Biarkan hingga kepah masak.  Angkat & ketepikan.  Masukkan hirisan tomato, cili benggala, seleri, thyme, bay, garam & lada sulah di dalam baki jus rebusan kepah. Biarkan mereneh sekejap.  Tuangkan cuka balsamic.  Hidangkan dengan cara menyusan daun salad di atas pinggan.  Susun makanan laut & hirisan lemon di atasnya.  Taburkan dengan daun bawang & daun parsli. Tuangkan jus rebusan kepah.  Sedia utk dihidangkan.


No comments:

Post a Comment