(Photo : www.solidrecipe.com)
BAHAN:
200g udang dibuang kulit
200g kepah dibersihkan
200g sotong dipotong bulat
200g scallop dihiris
200g isi ikan merah dihiris
3 ulas bawang merah dicincang
2 ulas bawang putih dicincang
40ml minyak zaitun
1 camt cuka balsamic
100g daun salad
Sedikit hirisan daun bawang
Sedikit hirisan daun parsli
Sedikit daun seleri, thyme & bay
Sedikit hirisan cili benggala merah
Sedikit hirisan buah tomato
Sedikit hirisan lemon
Garam & lada sulah
CARA:
Panaskan minyak zaitun & panggang udang, sotong, scallop & isi ikan hingga kekuningan. Angkat & ketepikan. Tumis bawang merah & bawang putih hingga wangi. Masukkan sedikit air & kepah. Biarkan hingga kepah masak. Angkat & ketepikan. Masukkan hirisan tomato, cili benggala, seleri, thyme, bay, garam & lada sulah di dalam baki jus rebusan kepah. Biarkan mereneh sekejap. Tuangkan cuka balsamic. Hidangkan dengan cara menyusan daun salad di atas pinggan. Susun makanan laut & hirisan lemon di atasnya. Taburkan dengan daun bawang & daun parsli. Tuangkan jus rebusan kepah. Sedia utk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment