Sunday, September 15, 2013

Begedil Makanan Laut


BAHAN:
50g isi udang
50g isi ikan
50g isi ketam
1 biji telur dipukul sedikit
1/2 camt garam
1/2 camt lada sulah
2 biji kentang dihiris sederhana
Sedikit hirisan daun sup
Sedikit hirisan daun bawang
Sedikit bawang goreng

CARA:
Cincang isi udang, isi ikan & isi ketam. Ketepikan.  Goreng ubi kentang sehingga masak/empuk.  Angkat, toskan minyak & terus lecek sehingga hancur. Masukkan garam, lada sulah, daun sup, daun bawang & bawang goreng.  Gaulkan dengan isi udang, isi ikan & isi ketam hingga sebati.    Bentukkan leper.  Celup ke dalam telur & goreng dalam minyak panas sehingga keperangan.  Sedia utk dihidangkan.


No comments:

Post a Comment