Saturday, September 21, 2013

Paprik Makanan Laut


BAHAN :
10 ekor udang dibersihkan
3 ekor sotong dipotong bulat
3 ulas bawang putih dihiris
1 labu bawang besar dihiris
5 biji cili padi ditumbuk pecah
5 helai daun limau purut
1 batang serai dihiris
1 camt cili giling
1 camb sos cili
1 camb sos tomato
1 camb kicap manis
1 biji tomato dibelah 4
Sayuran2 pilihan dipotong (kacang panjang/jagung muda/bunga kobis/lobakmerah)
Sedikit hirisan daun ketumbar
Garam & serbuk perisa

CARA:
Tumis bawang putih bersama cili giling hingga wangi.  Masukkan sedikit air.  Masukkan serai, daun limau purut & cili padi.  Biarkan mereneh seketika.  Masukkan udang & sotong bersama bawang besar & sayur-sayuran. Kacau rata.  Masukkan sos cli, sos tomato & kicap manis.  Sesuaikan rasa dengan garam & serbuk perisa.  Taburkan hirisan daun ketumbar. Sedia utk dihidangkan.


No comments:

Post a Comment