(Photo : www.opensourcefood.com)
BAHAN:
250g sotong segar
250g isi ikan merah
250g udang segar
20g halba
2 helai daun kari
1 biji kelapa diambil santan
150g rempah kari ikan
200g bawang merah ditumbuk halus
150g bawang putih ditumbuk halus
100g halia muda ditumbuk halus
1/2 cawan air asam jawa
1 biji tomato dibelah 4
1 biji cili merah dibelah dua
1 biji terung panjang dibelah dua
Garam & serbuk perisa
CARA:
Tumis bahan tumbuk bersama halba hingga wangi. Masukkan rempah kari yang dibancuh dgn air asam jawa. Goreng hingga rempah garing. Masukkan makanan laut & santan. Biarkan mendidih. Masukkan tomato, cili & terung. Kacau sekejap. Sesuaikan rasa dgn garam & serbuk perisa. Sedia utk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment