Wednesday, September 18, 2013

Kari Makanan Laut


BAHAN:
250g sotong segar
250g isi ikan merah
250g udang segar
20g halba
2 helai daun kari
1 biji kelapa diambil santan
150g rempah kari ikan
200g bawang merah ditumbuk halus
150g bawang putih ditumbuk halus
100g halia muda ditumbuk halus
1/2 cawan air asam jawa
1 biji tomato dibelah 4
1 biji cili merah dibelah dua
1 biji terung panjang dibelah dua
Garam & serbuk perisa

CARA:
Tumis bahan tumbuk bersama halba hingga wangi. Masukkan rempah kari yang dibancuh dgn air asam jawa.  Goreng hingga rempah garing.  Masukkan makanan laut & santan.  Biarkan mendidih.  Masukkan tomato, cili & terung.  Kacau sekejap.  Sesuaikan rasa dgn garam & serbuk perisa.  Sedia utk dihidangkan.


No comments:

Post a Comment