Thursday, February 7, 2013

Lala Masak Lemak Kuning Dengan Suhun



(Photo : www.eats.my)


BAHAN :
300g lala dibersihkan
5 ulas bawang merah diksiar
3 ulas bawang putih dikisar
3 cm halia dikisar
2 biji cili merah dihiris
2 batang serai diketuk
1 cams serbuk kunyit
1 mangkuk santan
50g suhun direndam
Garam & serbuk perisa

CARA:
Tumis bahan kisar hingga wangi. Masukkan cili merah, serai & suhun. Kacau seketika. Masukkan santan, lala & serbuk kunyit. Kacau supaya santan tidak berketul & biarkan hingga mendidih & lala masak. Sesuaikan rasa dgn garam & serbuk perisa.

Nota : 
Jika suka boleh juga dimasukkan kacang panjang, cendawan tiram atau potongan nenas dalam tin utk masakan ini.


No comments:

Post a Comment