(photo : www.selera4u.blogspot.com)
BAHAN:
2kg udang dibersihkan, buang kulit & rebus
15 biji bawang merah dikisar halus
6 ulas bawang putih dikisar halus
1 inci halia dikisar halus
1 inci lengkuas dikisar halus
1 camt jintan manis dikisar halus
1 camb kerisik
2 camb serbuk cili
2 keping asam gelugur
2 cawan santan
2 batang serai diketuk
1 helai daun kunyit dimayang halus
Gula & garam
CARA:
Kisar isi udang hingga halus. Ketepikan.
Tumis bahan2 kisar sehingga garing. Masukkan udang, kerisik, serbuk cili, asam gelugur, serai, santan & daun kunyit. Sesuaikan rasa dgn gula & garam. Goreng dengan api perlahan sehingga kering. Hidangkan bersama nasi, ketupat atau roti.
No comments:
Post a Comment