(photo : www.asri78.wordpress.com)
BAHAN:
150g udang sederhana dibersihkan
2 hirisan nangka muda dipotong kecil & direbus empuk
2 cawan santan pekat
2 biji bawang besar dikisar halus
2 ulas bawang putih dikisar halus
2 batang serai dikisar halus
2 cm halia dikisar halus
2 cm lengkuas dikisar halus
1 camt lada hitam dikisar halus
1 camt ketumbar dikisar halus
2 keping asam gelugur
1 helai daun kunyit dimayang
4 helai daun limau purut dimayang
2 camb kerisik
2 camb serbuk cili
Gula, garam & serbuk perisa
CARA:
Tumis bahan kisar hingga wangi. Masukkan udang, nangka & semua bahan2 lain. Masak dgn api perlahan hingga kuah agak kering. Sesuaikan rasa dgn gula, garam & serbuk perisa.
No comments:
Post a Comment