(photo : Amy Beh @ www.kuali.com )
BAHAN:
700g sotong dibersihkan & dikukus
1 cawan tepung goreng makanan laut Adabi
3 ulas bawang putih dikisar
3 cm halia dikisar
1 biji bawang besar dikisar
1 camt serbuk lada putih
1 biji telur dipukul
1 biji telur (diambil putih sahaja)
2 camb tepung jagung
1 biji bawang besar dipotong
1 biji tomato dibelah 4
4 camb sos tomato
4 camb sos cili
Garam & serbuk perisa
CARA:
Kisar sotong sehingga halus. Gaul sotong dgn bahan kisar lain. Masukkan telur,serbuk lada putih, tepung jagung & sedikit garam. Bentukkan adunan menjadi bebola kecil. Celup bebola didalam telur putih & golekkan dalam tepung goreng makanan laut & goreng sehingga keperangan. Angkat & ketepikan.
Tumis bawang besar potong & tomato hingga layu. Masukkan sos, cili, sos tomato & sedikit air. Kacau hingga pekat. Sesuaikan rasa dgn garam & serbuk perisa. Tuang kuah di atas bebola sotong. Sedia utk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment