Sunday, November 25, 2012

Ketam Masak Berempah




BAHAN
5 ekor ketam dibersihkan
2 ulas bawang merah dimayang
2 ulas bawang putih dimayang
1/2 inci halia dimayang
2 batang serai diketuk
2 sudu besar serbuk cili
1 sudu besar serbuk kari ikan dibancuh dgn sedikit air
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos ikan
5 helai daun kari
2 biji cili hijau dihiris
2 biji cili merah dihiris
1 biji limau nipis diambil jus

CARA
Bersihkan ketam & goreng sehingga masak. Tumis bawang merah, bawang putih, halia & serai sehingga wangi. Masukkan serbuk & daun kari. Tumis sehingga naik bau. Masukkan secawan air, sos tiram, sos ikan, jus limau npis & biarkan mendidih. Masukkan ketam. Sesuaikan rasa dgn garam, gula & serbuk perisa. Taburkan cili merah & cili hijau. Sedia utk dihidangkan.


No comments:

Post a Comment