Friday, November 16, 2012

Ketam Masak Lada Hitam




BAHAN:
4 ekor ketam dibersihkan & digoreng dlm minyak penuh
1 sudu besar mentega
5 ulas bawang putih ditumbuk kasar
1 sudu teh serbuk kunyit
2 inci halia di tumbuk kasar
30g daun bawang dipotong 1 inci
3 sudu besar lada hitam ditumbuk kasar
5g daun ketumbar
garam, gula & serbuk perisa

CARA:
Tumis halia, bawang putih, serbuk kunyit & lada hitam sehingga wangi. Masukkan 1 cawan air & biarkan mendidih. Masukkan ketam yg telah digoreng. Kacau rata. Masukkan mentega & daun bawang. Sesuaikan rasa dgn gula, garam & serbuk perisa. Biarkan kuah sedikit pekat, masukkan daun ketumbar. Sedia utk dihidangkan.


No comments:

Post a Comment