(Photo : www.lannathai-canterbury.co.uk)
BAHAN:
50g udang dibersihkan
20g sotong dipotong bulat
20g isi ikan dipotong kiub
5 cawan air
20g cili giling
10g cili padi ditumbuk pecah
10g susu sejat
1 biji bawang besar dibelah 4
1 biji tomato dibelah 4
3 biji mushroom dihiris
2 batang serai dititik
10 helai daun limau purut
1 camb jus limau nipis
1 camb sos ikan
Sedikit hirisan daun parsli cina
Garam & serbuk perisa
CARA:
Tumis cili giling hingga wangi. Masukkan 3 cawan air, cili padi, serai, daun limau purut & bawang besar di dalam periuk. Biarkan hingga mendidih. Masukkan udang, sotong & isi ikan. Kacau hingga masak. Masukkan buah tomato, mushroom, sos ikan, susu sejat & jus limau nipis. Sesuaikan rasa dgn garam & serbuk perisa. Hidangkan dengan taburan parsli cina.
No comments:
Post a Comment