Friday, October 18, 2013

Tomyam Makanan Laut


BAHAN:
50g udang dibersihkan
20g sotong dipotong bulat
20g isi ikan dipotong kiub
5 cawan air
20g cili giling
10g cili padi ditumbuk pecah
10g susu sejat
1 biji bawang besar dibelah 4
1 biji tomato dibelah 4
3 biji mushroom dihiris
2 batang serai dititik
10 helai daun limau purut
1 camb jus limau nipis
1 camb sos ikan
Sedikit hirisan daun parsli cina
Garam & serbuk perisa

CARA:

Tumis cili giling hingga wangi.  Masukkan 3 cawan air, cili padi, serai, daun limau purut &  bawang besar di dalam periuk.  Biarkan hingga mendidih. Masukkan udang, sotong & isi ikan. Kacau hingga masak.  Masukkan buah tomato, mushroom, sos ikan, susu sejat & jus limau nipis.  Sesuaikan rasa dgn garam & serbuk perisa. Hidangkan dengan taburan parsli cina.

No comments:

Post a Comment