Thursday, October 24, 2013

Makanan Laut Goreng Mangga


BAHAN:
200g udang dibuang kulit
200g isi ikan dihiris
1 biji cili merah dihiris
2 biji mangga hiris
1 biji putih telur
1 camb tepung jagung
1 camb serbuk pati ikan bilis
1 camb kicap cair
1 camb jus limau nipis
Sedikit lada sulah
Gula & garam

CARA:
Perapkan udang & isi ikan dengan garam & lada sulah. Biarkan seketika. Celup udang & isi ikan dengan putih telur & sadur dengan tepung jagung. Goreng hingga kekuningan. Ketepikan. Tumis cili merah hingga layu. Masukkan serbuk pati ikan bilis, kicap cair, jus limau nipis, garam & gula. Biarkan seketika & masukkan udang, isi ikan & mangga. Kacau rata. Sedia utk dihidangkan.


No comments:

Post a Comment