Tuesday, October 15, 2013

Hot Plate Makanan Laut


BAHAN:
200g sotong dipotong bulat
200g udang dibersihkan
200g isi ikan dihiris
5 ulas bawang putih dimayang halus
1 camb tepung jagung dibancuh dgn sedikit air
1 camb kicap cair
1 camb sos tiram
1 tangkai cili merah dihiris
50g sayuran pilihan (karot/kubis/brokoli/sawi dsb)
2 tangkai daun bawang dihiris
1/2 camt serbuk lada sulah
Garam & serbuk perisa

CARA:
Di dalam kuali, tumis bawang putih hingga kekuningan. Masukkan makanan laut & goreng  hingga masak. Masukkan sos tiram & kicap cair. Masukkan sayuran & kacau sebentar. Masukkan  bancuhan tepung jagung. Sesuaikan rasa dgn garam & serbuk perisa. Panaskan hot plate &  tuangkan semua bahan di dalam hot plate. Taburkan daun bawang & hriisan cili merah. Sedia utk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment