(photo: www.mothercooks.blogspot.c om)
BAHAN:
250g udang sederhana besar dibersihkan
150g cendawan kukur/kulat sisir
4 ulas bawang merah dimayang halus
2 ulas bawang putih dimayang halus
4 camb rempah kari udang dibancuh dgn sedikit air.
2cm halia diketuk
1 keping asam gelugur
1camt jintan manis ditumbuk pecah
2 cawan air
Santan
Garam & serbuk perisa
CARA:
Cendawan direndam setengah jam. Ramas & cuci sehingga bersih. Toskan.
Tuang air di dalam periuk. Masukkan rempah, cendawan & halia. Rebus hingga rempah masak. Masukkan santan, udang, asam gelugur. Kacau sehingga udang masak & sesuaikan rasa dgn garam & serbuk perisa. Ketepikan dulu.
Tumis bawang merah, bawang putih & jintan manis dgn sedikit minyak hingga kekuningan. Tuang bahan2 ini bersama minyak gorengan di dalam periuk berisi udang. Kacau sebati. Sedia utk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment