Saturday, July 9, 2011

Yee Mee Kantonis (Resipi 2)

(photo : www.flickr.com)
BAHAN:
1 bungkus yee mee
200g udang basah
250g isi ayam dipotong kecil
150g fish cake
30g bawang putih dicincang
100g sawi
2 sudu tepung jagung dibancuh dengan sedikit air
5 biji telur
2 sudu besar minyak bijan
2 sudu besar minyak masak
10g halia dihiris nipis
1 cawan air rebusan ayam
Garam dan serbuk perisa

CARA:
Panaskan minyak dan goreng yee mee hingga agak garing. Ketepikan.

Bawang putih ditumis hingga wangi, masukkan air rebusan. Biarkan mendidiah dan masukkan ayam, udang, fish cake, minyak bijan, garam dan serbuk perisa. Masukkan bancuhan tepung jagung. Kacau supaya kuah tidak bergentul. Masukkan sawi dan telur. Tutup api dan tuangkan kuah yang masih panas di atas yee mee. Sedia utk dihidangkan.


No comments:

Post a Comment