Wednesday, July 6, 2011

Yee Mee Kantonis (Resipi 1)




BAHAN:
150g yee mee
60g bayam dicelur
80g udang saiz sederhana
40g isi ayam dihiris
40g sotong dipotong kecil
10g lobak merah
10g kubis / jagung muda
200ml air rebusan ayam
2g serbuk lada putih
2g bawang putih dicincang halus
8g tepung jagung dibancuh dgn sedikit air
1 biji telur
Garam & serbuk perisa
bawang goreng & hirisan daun ketumbar

CARA:
Goreng yee mee di dalam minyak yg banyak dan panas sehingga ia garing. Ketepikan.

Bawang putih ditumis hingga wangi. Masukkan isi ayam, udang dan sotong. Masukkan air rebusan ayam, lobak merah, jagung muda dan kubis. Masukkan garam, serbuk perisa dan lada putih. Biarkan mendidih
dan masukan bancuahn tepung jagung. Kacau hingga kuah pekat. Pecahkan telur, kacau dan padamkan api.

Curahkan kuah di atas yee mee. Hiaskan dgn daun bayam yang telah dicelur, hirisan daun ketumbar dan bawang goreng.


No comments:

Post a Comment