(photo : www.foodstreet.com.my)
BAHAN MEE:
500g mee kering
2 kiub pati ayam
300g taugeh
10 biji telur dibuat dadar
Kicap manis secukup rasa
Daun bawang dan daun sup
Sedikit garam
BAHAN SUP:
8 biji bawang merah dimayang halus
5 ulas bawang putih dimayang halus
2cm halia dihiris nipis
Sedikit rempah sup (kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan pelaga)
200g isi ayam
200g udang
Air secukupnya
1 kiub pati ayam
Sedikit sos tiram
1 biji lobak merah dihiris memanjang
200 bunga kubis dipotong kecil
2 biji tomato dibelah 4
CARA:
Pukul telur bersama garam kemudian dadarkan nipis-nipis. Ketepikan.
Rendam mee hingga lembut, celur dan sejatkan. Panaskan sedikit minyak dan masukkan kicap, mee & taugeh. Kacau beberapa minit. Ambil sekeping telur dadar, bubuh mee goreng dan gulung seperti menggulung kuih ketayap. Potong dua dan susun di dalam pinggan.
Untuk membuat kuah, tumis bawang merah, bawang putih dan halia. Masukkan rempah dan tumis lagi hingga wangi. Masukkan isi ayam dan udang dan masak hingga ayam empuk. Masukkan air dan biarkan mendidih sebelum dimasukkan kiub pati ayam, sos tiram & sayur2an. Sesuaikan rasa dgn garam dan serbuk perisa. Tuang kuah di atas gulungan mee dan tabur daun bawang dan daun sup yg dimayang halus. Hidangkan semasa panas.
No comments:
Post a Comment