Tuesday, June 30, 2015

Kari Ikan Tenggiri


BAHAN:
1 kepala ikan (belah dua)
10 ulas bawang merah dikisar halus
3 ulas bawang putih dikisar halus
3 ulas bawang merah dihiris
2 ulas bawang putih dihiris
2sm halia dihiris
3 camb serbuk kari
2 tangkai daun kari
1 camb serbuk cili
1 camt serbuk ketumbar
1 camt halba
Sedikit air asam jawa
2 mangkuk santan
Sayuran pilihan (terung bulat, cili merah, cili hijau, lobak merah, bendi)
Garam & serbuk perisa

CARA:
Tumis bahan hiris hingga wangi.  Masukkan bahan kisar.  Goreng hingga garing.  Masukkan air asam jawa, serbuk cili, serbuk kari, serbuk ketumbar, halba dan daun kari.  Kacau dengan api perlahan sehingga pecah minyak.  Masukkan santan, kepala ikan, serta sayur-sayuran.  Kacau sehingga ikan masak.  Sesuaikan rasa dengan garam & serbuk perisa.  Sedia utk dihidangkan.  



No comments:

Post a Comment