Wednesday, June 24, 2015

Ikan Masak Serai Asam Jawa Ala Indonesia


BAHAN:
1 ekor ikan jenahak/siakap
8 ulas bawang merah dikisar halus
3 ulas bawang putih dikisar halus
4 biji buah keras dikisar halus
1 inci halia muda dikisar halus
1 inci kunyit hidup dikisar halus
1 inci lengkuas dikisar halus
8 tangkai cili merah dikisar halus
4 batang serai dikisar halus
2 cawan air asam jawa
2 cawan air
Satu kuntum bunga kantan dihiris
Garam & serbuk lada sulah, serbuk perisa

CARA:

Lumurkan ikan dengan sedikit garam dan serbuk lada sulah.  Perap seketika.  Masukkan semua bahan kisar bersama air dan air asam jawa ke dalam kuali.  Didihkan dengan api perlahan.  Masukkan garam dan serbuk perisa. Masukkan ikan.  Tutup kuali dan biarkan kuah mereneh dalam api kecil sehingga pekat tanpa perlu membalikkan ikan. Bila kuah hampir kering, angkat dan hiaskan dengan hirisan bunga kantan.


No comments:

Post a Comment