Tuesday, May 3, 2011

Makaroni Bakar Berkeju


(photo: alfahanum@fotopages.com)


BAHAN:
500g makaroni dicelur mengikut arahan pada kotak
600g daging cincang
1 tin tomato puri
250ml susu segar
2 camt lada sulah
1 biji bawang besar dipotong dadu
3 ulas bawang putih dicincang
250g keju cheddar atau mozarella parut
1 tin cendawan butang dihiris nipis
3 sudu besar minyak sayuran
3 biji telur dipukul
Garam & gula secukup rasa

CARA:
Rebus makaroni hingga lembut. Tos & Ketepikan dahulu.  Tumis bawang besar & bawang putih hingga wangi. Masukkan tomato pes, daging & cendawan. Masak hingga mendidih dan pekat. Masukkan makaroni. Sesuaikan rasa dgn gula, garam & lada sulah. Sejukkan. Tuang telur yg telah dipukul bersama susu segar. Gaul sebati.

Sapukan sedikit minyak pada acuan. Sendukkan makaroni ke dalam acuan. Taburkan keju diatasnya. Bakar pada api sederhana selama 45 minit.

No comments:

Post a Comment