Friday, May 6, 2011

Seafood Lasagna



BAHAN:
15 keping lasagna masak
800g makanan laut (isi ikan merah, sotong, udang, isi tiram)
1 cawan sos tomato
4 cawan susu
6 camca besar tepung gandum
2 camca besar mentega
2 helai daun bay
1/2 camt serbuk buah pala
2 bji bawang besar dipotong dadu
250g keju cheddar diparut

CARA:
Utk membuat sos putih, panaskan mentega dan tepung dgn api perlahan. Kacau supaya tidak bergentel. Masukkan susu, daun bay & serbuk pala. Masak hingga sos pekat.

Susun kepingan lasagna di atas acuan. Ratakan sos tomato diikuti makanan laut. Ratakan pula sos putih diatasnya. Taburkan keju cheddar. Ulangi melapis hingga acuan penuh dan tabur keju cheddar dilapisan paling atas. Bakar selama 45 minit dgn suhu sederhana.



No comments:

Post a Comment