Thursday, April 3, 2014

Sotong Berempah Masam Manis



BAHAN:
1kg sotong dipotong bulat
3 ulas bawang merah dikisar halus
3 ulas bawang putih dikisar halus
3sm halia dikisar halus
1 cawan air asam jawa
1 camb serbuk kuyit
2 camb rempah kari ikan dibancuh dgn sedikit air
1 camb serbuk cili
1 biji bawang besar dipotong
3 biji cili hijau dipotong
1 tangkai daun sup dipotong
Sedikit serbuk lada hitam
Gula, garam & serbuk perisa

CARA:
Tumis bahan kisar hingga wangi. Masukkan rempah kari, serbuk kunyit & serbuk cili. Goreng hingga garing & pecah minyak. Masukkan sotong. Kacau hingga sotong setengah masak. Masukkan air asam jawa, bawang besar & cili hijau. Sesuaikan rasa dgn gula, garam, serbuk lada hitam & serbuk perisa. Sedia utk dihidangkan.

Nota: Jika suka boleh dimasukkan sayuran spt bendi, kacang panjang, bunga kubis atau jagung muda. Jika inginkan hidangan yg lebih berkuah boleh tambahkan air.


No comments:

Post a Comment