Tuesday, April 21, 2015

Singgang Ikan Lada Hitam



BAHAN:
5 ekor ikan selar/selayang
6 ulas bawang merah dihiris
6 ulas bawang putih dihiris
1 ini halia dihiris
2 inci lengkuas dihiris
6 tangkai cili padi
1 batang serai diketuk
10 biji lada hitam ditumbuk
5 keping asam gelugur
1 helai daun kunyit dicarik
2 tangkai cili merah dipotong dua
2 tangkai cili hijau dipotong dua
Air secukupnya
Gula, garam dan serbuk perisa

CARA:
Didihkan air bersama bahan hiris, serai, asam gelugur dan lada hitam.  Biarkan mereneh seketika.  Masukkan ikan, cili padi dan daun kunyit.  Biarkan hingga ikan masak.  Masukkan garam, gula dan serbuk perisa.  Masukkan cili merah dan cili hijau.  Sedia utk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment