Monday, October 6, 2014

Ikan Masak Acar Bersantan


BAHAN:
2 ekor ikan talapia
5 ulas bawang merah ditumbuk
2 ulas bawang putih ditumbuk
100g jintan manis ditumbuk
100g jintan putih ditumbuk
50g ketumbar ditumbuk
250ml santan
1/2 batang lobak merah dihiris memanjang
1/2 batang timun dihiris memanjang
1 tangkai cili merah dihiris memanjang
Sedikit garam
Sedikit serbuk kunyit

CARA:
Lumurkan ikan dengan sedikit garam & serbuk kunyit.  Goreng hingga kekuningan.  Ketepikan.  Tumis bahan tumbuk hingga garing.  Masukkan santan & kacau hingga pekat.  Masukan lobak merah, timun & cili merah.  Perasakan dengan garam secukupnya.  Tuangkan di atas ikan.  Sedia utk dihidangkan.


No comments:

Post a Comment