Saturday, October 18, 2014

Fillet Siakap Goreng Berlaici


BAHAN:
1 keping fillet siakap dipotong kiub
1 keping fillet talapia dipotong kiub
8 biji buah laici
1 cawan air laici
3 ulas bawang putih dicincang
Sedikit kicap cair
Sedikit tepung jagung
Sedikit capsicum hijau dipotong dadu
Sedikit capsicum merah dipotong dadu
Sedikit serbuk lada sulah
Garam

CARA:
Lumur ikan dengan garam & lada sulah.  Taburkan tepung jagung.  Goreng hingga kekuningan. Ketepikan.  Goreng capsicum hingga layu.  Ketepikan. Tumis bawang putih cincang hingga garing.  Masukan air laici.  Biarkan mendidih.  Masukkan ikan & capsicum yg telah digoreng.  Kacau rata.  Masukkan kicap cair & garam secukupnya.  Masukkan sedikit bancuhan tepung jagung utk memekatkan kuah.  Hidangkan dgn hiasan buah laici.

No comments:

Post a Comment