Friday, October 3, 2014

Ikan Goreng Belacan


BAHAN:
3 ekor ikan kembung dipotong 2
1 camb tepung jagung
2cm halia dimayang
2 ulas bawang putih di tumbuk
3 tangkai cili merah/hijau ditumbuk
1 biji bawang besar dipotong bulat
1 camb kicap manis
1 cams serbuk berlacan
Sedikit serbuk kunyit
Garam, gula & serbuk perisa

CARA:
Lumurkan ikan dengan sedikit garam & serbuk kunyit & taburkan sedikit tepung jagung diatasnya.  Goreng hingga kekuningan.  Ketepikan.  Tumis halia, bawang putih & cili hingga wangi.  Masukkan serbuk belacan, bawang besar, sedikit air & kicap. Kacau hingga bawang layu.  Sesuaikan rasa dengan gula, garam & serbuk perisa.  Curahkan di atas ikan.  Sedia utk dihidangkan

No comments:

Post a Comment