Tuesday, October 21, 2014

Ikan Goreng Bumbu Bali

(Photo : www.esbepe.com)

BAHAN:
4 keping ikan tenggiri
8 ulas bawang merah dikisar
3 ulas bawang putih dikisar
3sm halia dikisar
3sm kunyit hidup dikisar
4 biji buah keras dikisar
8 tangkai cili merah dikisar
1 biji tomato dihiris
2 camb kicap manis
Sedikit kunyit
Garam, gula & serbuk perisa

CARA:
Lumur ikan dengan sedikit garam & serbuk kunyit.  Goreng hingga kekuningan.  Ketepikan.  Tumis bahan kisar hingga garing & pecah minyak. Masukkan buah tomato, sedikit air & kicap manis.  Kacau hingga kuah pekat.  Masukkan ikan.  Sesuaikan rasa dengan gula, garam & serbuk perisa. Hidangkan dengan taburan cili padi.

No comments:

Post a Comment