Wednesday, February 18, 2015

Ikan Pangek Masin


BAHAN:
1kg ikan lampam jawa
2 biji kelapa diambil santan 
200g bawang putih ditumbuk halus
150g bawang merah ditumbuk halus
100g kunyit hidup ditumbuk halus
100g halia ditumbuk halus
100g lengkuas ditumbuk halus
6 tangkai cili merah ditumbuk halus
2 batang serai ditumbuk halus
2 keping asam gelugur
3 helai daun salam
3 helai daun limau purut
6 batang kacang panjang dipotong 2 inci
Sedikit daun kemangi
Sedikit gula, garam & serbuk perisa

CARA:
Panaskan santan bersama semua bahan tumbuk sehingga mendidih.  Masukkan ikan, asam gelugur dan semua jenis daun.  Biarkan ikan masak dan kuah pekat.  Masukkan kacang panjang.  Perisakan dgn garam, gula & serbuk perisa.  Sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment