Wednesday, December 10, 2014

Ikan Masak Merah


BAHAN:
5 keping ikan tenggiri
2 labu bawang besar dikisar
3 ulas bawang putih dikisar
1 inci halia dikisar
3 camb cili giling
3 camb pes tomato
1 cawan santan
2 batang serai diketuk
2 keping kulit kayu manis
2 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
Sedikit serbuk kunyit
Gula, garam & serbuk perisa

CARA:
Lumur ikan dengan sedikit garam & serbuk kunyit.  Goreng hingga kekuningan.  Ketepikan.

Tumis kulit kayu  manis, bunga cengkih & bunga lawang hingga wangi.  Masukkan bahan kisar bersama cili giling & serai.  Goreng hingga garing & naik minyak.  Masukkan santan & pes tomato.  Biarkan hingga mereneh.  Masukkan ikan yang telah digoreng.  Sesuaikan rasa dengan gula, garam & serbuk perisa.  Sedia utk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment