Thursday, December 25, 2014

Ikan Goreng Sos Tomato


BAHAN:
1 ekor ikan siakap/bawal
5 ulas bawang merah dimayang halus
1 inci halia dimayang halus
5 helai daun limau purut
1 camb cuka
1 camb cili giling
3 biji buah tomato dihancurkan
1 cawan santan
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit buah2an jeruk
Gula, garam & serbuk perisa

CARA:
Lumur ikan dengan sedikit garam & serbuk kunyit.  Goreng hingga kekuningan.  Ketepikan.  Tumis halia &  bawang merah hingga kekuningan.  Masukkan cili giling & buah tomato.  Goreng hingga garing & pecah minyak.  Masukkan santan & daun limau purut.  Biarkan hingga mereneh.  Sesuaikan rasa dengan gula, garam & serbuk perisa.  Tuangkan kuah di atas ikan & taburkan dengan buah2an jeruk seperti buah kana, buah plum, limau kasturi & kismis.  Sedia utk dihidangkan.  

No comments:

Post a Comment