Friday, December 19, 2014

Ikan Goreng Sos Pelam

(Photo : www.elinluv.com)

BAHAN:
1 ekor ikan
3 ulas bawang merah ditumbuk
1 ulas bawang putih ditumbuk
1 inci halia ditumbuk
2 tangkai cili merah ditumbuk
1 batang serai ditumbuk
2 camb sos pelam manis
1 camb jus limau nipis
Sedikit serbuk kunyit
Gula, garam & serbuk perisa

CARA:
Lumurkan ikan dengan sedikit garam & serbuk kunyit.  Goreng hingga kekuningan.  Ketepikan.  Tumis bahan2 tumbuk hingga wangi.  Masukkan sedikit air, sos pelam & jus limau nipis.  Biarkan mereneh seketika & kuah pekat.  Sesuaikan rasa dengan gula, garam & serbuk perisa.  Tuangkan di atas ikan.  Sedia utk dihidangkan. 

No comments:

Post a Comment