Thursday, July 24, 2014

Ikan Masak Beriani


BAHAN:
1 ekor ikan merah
3 ulas bawang putih ditumbuk halus
1 labu bawang besar dimayang
2 biji tomato dicincang
100ml susu cair
3 camb minyak sapi
1 camb puri tomato
2 camb rempah beriani dibancuh dgn sedikit air
2 camb gajus panggang dikisar
Sedikit serbuk kunyit
Gula, garam & serbuk perisa

CARA:
Perap ikan dengan sedikit garam & serbuk kunyit selama 20 minit.  Goreng hingga garing.  Ketepikan.  Tumis bawang putih dengan minyak sapi hingga wangi.  Masukkan bawang besar & kacau hingga agak layu. Masukkan rempah beriani & goreng hingga garing & pecah minyak.  Masukkan sedikit air, susu cair, buah & puri tomato dan gajus.  Biarkan mereneh dan kuah pekat.  Sesuaikan rasa dengan gula, garam & serbuk perisa.  Tuagkan di atas ikan.  Sedia utk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment