Friday, August 15, 2014

Ikan Masak Kerutub Berempah


BAHAN:
2 ekor ikan talapia/bawal
8 ulas bawang merah dikisar halus
3 ulas bawang putih dikisar halus
1 inci halia dikisar halus
1 inci kunyit dikisar halus
1/2 inci lengkuas dikisar halus
1 labu bawang besar dipotong bulat
3 cawan santan
1 camb pes asam jawa
1 camb kerisik
2 camb cili giling
5 kuntum bunga cengkih
1/2 inci kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
1 camt serbuk ketumbar
1 camt serbuk jintan manis
1 camt serbuk jintan putih
Sedikit serbuk kunyit
Gula, garam & serbuk perisa

CARA:
Lumur ikan dengan sedikit garam & serbuk kunyit.  Goreng hingga masak.  Ketepikan.  

Tumis bunga cengkih, kulit kayu manis & buah pelaga hingga wangi.  Masukkan bahan kisar, jintan manis, jintan putih, serbuk ketumbar & cili giling.   Kacau hingga garing & pecah minyak.  Masukkan santan, kerisik & pes asam jawa.  Biarkan mereneh sebentar.  Masukkan ikan & bawang besar.  Kacau hingga kuah agak pekat. Sesuaikan rasa dengan gula, garam & serbuk perisa.  Hidangkan dengan taburan bawang goreng & cili merah yg dihiris.

No comments:

Post a Comment