Wednesday, June 15, 2011

Kuey Teow Bebola Daging






BAHAN:
500g kuey teow
3 biji bawang putih dicincang halus

3 biji bawang merah dicincang halus
300g daging lembu kisar
2 sudu besar tepung jagung
200g sawi dipotong 2 inci
200g udang dibuang kulit
100g taugeh
5 cawan stok ayam
1 keping tauhu digoreng dan hiris nipis
Garam, lada sulah & serbuk perasa

CARA:
Gaulkan daging, bawang merah, tepung jagung, garam dan lada sulah hingga sebati. Bentukkan menjadi bebola. Panaskan minyak dan goreng bebola daging hingga masak. Ketepikan.

Tumis bawang putih hingga wangi. Masukkan stok ayam dan biarkan mendidih. Masukkan udang dan sawi. Masukkan taugeh, bebola daging dan kuey teow. Kacau sebati. Sesuaikan rasa dengan garam, lada sulah dan serbuk perasa. Hidangkan bersama hirisan tauhu goreng.


No comments:

Post a Comment