Tuesday, June 21, 2011

Kuey Teow Basah



BAHAN:

600g kuey teow
3 biji bawang merah dikisar halus
2 ulas bawang putih dikisar halus
10 ekor udang sederhana dibuang kulit
2 ekor sotong dipotong bulat
30g isi ayam dipotong kecil
30g sayur sawi dipotong
1 cawan air
2 sudu makan kicap cair
1 sudu makan cuka
1/2 biji limau nipis
Garam dan serbuk perasa
Daun kucai dan bawang goreng utk hiasan

CARA:

Tumis bawang putih dan merah hingga wangi. Masukkan air dan biarkan mendidih. Masukkan isi ayam, udang, sotong dan sawi. Masukkan kicap dan cuka. Masukkan kuey teow dan sesuaikan rasa dengan garam dan serbuk perasa. Angkat dan hiaskan dengan daun kucai dan cili merah. Perahkan limau nipis di atasnya.


No comments:

Post a Comment